En Sağlıklı Diyet Nasıl Olmalı ve Gıda İçeriğinin Dağılımı
Hedef Ne Olmalıdır?
En sağlıklı diyet; mutlaka bir diyetisyen gözetiminde yapılması gereken kişinin bazı besinlere birden
yüklenmediği dengeli beslenme alışkanlıklarını kaybetmediği ve istikrarlı bir şekilde diyete devam ettiği diyettir.
Yapılabilecek en sağlıklı diyette hedef haftada 0,5-1 kg civarında kilo kaybı yeterli olacaktır. Kilo verme zamana yayılmış ve yavaş olmalıdır. Birden verilecek kilolar aynı hızda geri de alınabilmektedir. Kilo verme başta hızlı bir şekilde olurken sonradan metabolizmanın kendisini korumaya alması yüzünden yavaşlayacaktır. Hatta bazen kilo kaybı bile olmayacaktır. Bu yüzden moral motivasyon bozulmamalı diyete ısrarla devam edilmelidir. Günde en az 2 litre su tüketilmesi çok önemlidir.
En Sağlıklı Diyette Gıdaların İçeriğinin Dağılımı:
Karbonhidratlar: Günlük almamız gereken enerjinin %60 civarı karbonhidratlardan gelmelidir. Karbonhidratları fasulye, mercimek gibi baklagillerden almamız gereklidir. Tatlılardan uzak durulmalıdır.
Proteinler: Günlük enerji ihtiyacımızın %15 civarı proteinlerden gelmelidir. Tavuk kırmızı et balık vs tüketilmelidir.
Yağlar: Günlük almamız gereken enerjinin %30 civarı yağlardan alınmalıdır. Yağ türü önemlidir. Diyette verilen yağ tokluk hissi verir ve A,D,K ve E vitaminlerinin vücutta kullanımını sağlar. Aşırı yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durulmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenme için 4 yiyecek grubu dengeli bir şekilde tüketilmelidir.
Bunlar:
- Süt gurubu; süt, peynir, yoğurt
- Et grubu; kırmızı, beyaz et, baklagiller
- Sebze meyve grubu
- Tahıl grubu; ekmek makarna pirinç bulgur
En sağlıklı diyet için bunların dışında bir takım prensipler edinilmelidir. Günlük öğün sayısı 3-6 arasında olmalıdır. Öğünde alınan miktarlar dengeli olmalıdır. Öğün sayısının artması açlık hissini azaltacaktır. Yemeklerin pişirilme metotları ızgara ya da haşlama şeklinde olmalı, yağı emen kızartmalardan uzak durulmalıdır. Sadece yemek alışkanlığı yetmez aynı zamanda fiziksel aktivitelere de dikkat edilmelidir. Yapabildiğimiz kadar spor yapmalı vücudu zinde tutmalıyız. Faydalı şifalı bitkilerden de diyet sırasında yararlanabiliriz. Yemekler iyice çiğnenmelidir. Bu hazmı da kolaylaştıracaktır. Yavaş yavaş yemek yenmeli çünkü tokluk hissinin beyne ulaşması için en az 20 dakika gereklidir. Bazen diyet bozulabilir ama bu dünyanın sonu değildir. Azıcık yemeği kaçırdınız diye her şeyi bırakmak anlamsızdır. Kaldığımız yerden devam etmeliyiz. Eğer istikrarlı olmaz isek başarıya ulaşmamız imkansızdır. Kan şekerini hızlı düşürüp yükselten şekerli gıdalardan uzak durun daha çok lifli gıdaları tercih edin. Kilo kaybına sebep olduğu söylenen piyasada satılan bilinçsizce tüketilen ilaçlardan kesinlikle uzak durun. Siz zaten bunu onlara ihtiyaç olmadan başarabilirsiniz.