Kronik Yorgunluğun Nedenleri
Her insan zaman zaman kendini yorgun hissedip günlük işlerini yapmakta zorlanabilir, kalitesiz uyku, yapılan egzersizler, moral bozukluğu nedeniyle oluşan bu durum kısa bir süre sonra geçer ve tekrar eski enerjimize döneriz. Ancak yorgunluk sürekli bir hal almışsa, huzursuzluk ve depresyon söz konusuysa, iş ve sosyal hayattan uzaklaşılmışsa bir problem var demektir. Kronik yorgunluğun belirtileri ve tedavisi ile ilgili internet sayfaları üzerindeki ilgili online siteleri ziyaret edebilirsiniz.
Kronik Yorgunluk Nedir?
Birçok insan kendini yorgun hissettiğinde dinlenerek bu yorgunluktan kurtulur. Bu durum uyku ve dinlenmeyle sona ermiyorsa ve uzun bir süredir devam ediyorsa kronik yorgunluktan bahsedilebilir. Genellikle 30-50 yaş aralığında görülen bu hastalığın kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte yaşam tarzı ve buna bağlı olarak gelişen stres etkili olmaktadır. Yoğun stres ve iş hayatından kendine zaman ayıramayan birey zamanla psikolojik olarak da zayıf düşmeye ve kendini bitkin hissetmeye başlar.
Kronik Yorgunluğun Belirtileri Nelerdir?
Hastalarda en sık görülen semptom sürekli uyku hali ve bitkinliktir. Bu belirtilere eşlik eden uykusuzluk, kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı, mide bulantısı, karın ağrısı, bağışıklık sisteminin zayıflığı, huzursuzluk, depresyon, unutkanlık, bilişsel fonksiyonlarda zayıflama vb. belirtiler kronik yorgunluğu işaret eder. Kronik yorgunluğun altında başka hastalıklar da olabilir. Akut karaciğer yetmezliği, kansızlık, kaygı bozuklukları, kronik enfeksiyon, kanser, kronik böbrek hastalığı, psikolojik hastalıklar, kalp hastalıkları, tiroid bezi ile ilgili problemler, fibromiyalji, MS, uyku apnesi vb. hastalıklar da kronik yorgunluğa neden olabilir. Kronik yorgunluğa bir hastalık neden oluyorsa bu hastalığın tedavi edilmesi ile ortadan kalkabilir. Psikolojik etkenlerle gelişen yorgunluk hayat tarzını değiştirerek tedavi edilebilir. Bunun yanında kendini sürekli yorgun hisseden kişiler hekim kontrolünden geçerek uygun tedavi yöntemleri ile daha kaliteli bir hayat yaşamaya başlayabilirler. Konuyla ilgili bilgi almak için internet sayfaları üzerindeki ilgili online siteleri ziyaret edebilirsiniz.